top of page

Gyógynövények, mozgás és közösségi pillanatok - Ilyen volt a januári Gondolatszikrák

Képekkel és rövid gondolatokkal foglaljuk össze legutóbbi programunkat, ahol a gyógynövények, gyógyteák és a mozgás pozitív hatása volt a téma.

A cikkben szereplő fotókat készítették: Váradi Fruzsina, Bende Anna, Kovács Máté

"Van olyan emlékem a gyermekkoromból, ami a gyógynövényekhez kapcsolódik" - ezzel a mondattal indult januári programunk, a résztvevőnek pedig el kellett dönteniük, hogy igaz-e rájuk az állítás, vagy sem. Ez a fajta interaktív reflexió lassan hagyománnyá válik a Gondolatszikrákon, tökéletesen alkalmas ugyanis arra, hogy elgondolkodtasson és bevonjon mindenkit a beszélgetésbe.

Az egyéni elgondolkodás után meg is beszéljük ezeket az állításokat, közösen görgetjük tovább a gondolatot, hiszen sok-sok olyan kérdés van, amire nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni.

A beszélgetés mellett ezúttal kvízzel is készültünk, ahol képek alapján kellett felismerni a gyógynövényeket. Lendvai Edit segítségével azt is átbeszéltük, mire lehet használni ezeket, erről a témáról az estet megelőzően interjút is készítettünk.

A gyógynövények és gyógyteák pozitív élettani hatásairól beszélgetve közös tanulási élmény jött létre, hiszen a résztvevők is megosztották saját élményeiket, praktikáikat egymással. Még arról is szó esett, hol vannak a legjobb lelőhelyek a környéken, ha valaki esetleg kedvet kapna a gyűjtögetéshez az alkalom után.

A beszélgetést ezúttal Bende Anna moderálta.

Az elméletibb rész után jöhetett a gyakorlat. Lendvai Edit vezetésével tartottunk teafilterkészítő-workshopot, ahol a résztvevők maguk állíthatták össze saját gyógyteájukat. Kicsi az esélye annak, hogy két egyforma tea készült, ugyanis rengeteg összetevőből lehetett választani.

Volt az asztalon csipkebogyó, hibiszkusz, körömvirág, kamilla, mentakeverék, de volt Téli tea is fenyőtűlevéllel, japánbirs héjával és csipkebogyóval. A megfázás esetén hasznos Végvári tea pedig már eleve 11 fűből készült. A keverés mellett alkotásra is hívtuk a résztvevőket. Mindenki magának készíthette el és saját kreativitása szerint díszíthette a teatasakokat.

Ha valaki kedvet kapott volna a teázáshoz, a ditke.vajak Facebook-oldalon vagy a ditke01@gmail.com címen gyűjthet további információt.

A workshopon egyszerre alkottak és tanultak is a résztvevők. A teákhoz mindenki egyedileg díszitett tasakot készíthetett.

Miután elkészültek a teafilterek, újabb beszélgetős utazás következett. Itt már Bendéné Tóth Annamária és Bende Anna vették át a stafétát, a téma a mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatása volt. Erről szintén készült korábban egy interjú, ami itt olvasható.

Beszélgettünk arról, hogy igaz-e, hogy minden mozgásforma fárasztó és izzasztó, miért nehéz rávenni magunkat sokszor a testmozgásra, és hogy miként találhatunk rá arra a formára, amit igazán magunkénak érezhetünk. Ez azért is fontos, mert nincs olyan szabály, ami mindenkire egyformán alkalmazható, így addig kell keresnünk a számunkra leginkább komfortos mozgást, amíg meg nem találjuk azt.

Nem kell feltétlenül egy megterhelő sportágra gondolni, amikor mozgásról van szó. Sőt, sokszor éppen a kisebb, reálisabb vállalások azok, amiket a leginkább be tudunk építeni a napi rutinjainkba hosszútávon is. A rendszeresség pedig az egyik legfontosabb dolog, amikor mozgásról van szó.

Az elmélet mellett persze a gyakorlat sem maradhatott el. Az estet közösségépítő, mozgással egybekötött játékokkal zártuk Ani és Anna vezetésével. Ezek persze csak úgy tudtak működni, hogy ekkorra már igazán oldott hangulat és összetartó közösség alakult ki, pedig sokan voltunk, akik először találkoztak egymással. Ezért is tartjuk fontosnak az ilyen találkozásokat.

A közös élmények és megélés mellett új embereket ismerhetünk meg, tanulhatunk egymástól és erősíthetjük a közösségeinket megtartó társadalmi szövetet, hálózatot is.

Az estet mozgással egybekötött közösségépítő játékokkal zártuk.

Zárásként pedig néhány gondolat Annától az esttel kapcsolatban:

"Szerintem ez az alkalom is nagyon szuper volt, ahogy az eddigiek! Sokszínű volt amiatt, hogy először beszélgetéssel indult az esemény, ez által jobban megismerhettük egymást és ami különösen fontos, magunkat is! Majd a teafilter készítésnél lehetőség volt jobban elmélyülni a gyógynövények világában és még a kreativitásunkat is bele tudtuk vinni, a teakeverékek összeállításán és a csomagolás elkészítésén keresztül.

Végül pedig egy közös mozgással, játékkal zárva még a testi és egyben mentális, lelki egészségünkért is tettünk. A jó hangulathoz persze hozzá tett a finom tea és sütemény is, amiért mindig hálásak vagyunk @Lendvai Editnek, és az, hogy nagyon nyitott társaság gyűlt össze. Örülök, hogy részese lehettem ennek az eseménynek is!" - mondja Anna.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött, mert ezt az élményt csak közösen hozhattuk létre. Köszönjük továbbá szakértőinknek a szakmai támogatást, valamint társszervezőnknek, a Lakiteleki Művháznak is, hogy a hely biztosításával és a vendéglátás költségeinek fedezésével segítették az eseményünket.

Még több kép a galériában:



53 megtekintés
bottom of page