top of page

Milyen teát igyunk a téli immunerősítéshez?

Mire jók a gyógynövények, és hogyan tudhatunk meg többet róluk? Erről is kérdeztük Lendvai Editet a témában tartott programunk előzeteseként.

A következő, 2024. január 27-én, 16 órakor szervezett Gondolatszikrák alkalomról további részletek és regisztráció az eseményben érhető el, a részvétel ingyenes!

A fotókat készítette: Lendvai Edit


Mikor találkoztál a gyógynövényekkel először az életedben?

Arra nagyon élesen emlékszem, hogy nem tudom kinyitni a szemem, szörnyen meg vagyok ijedve, de anyukám elkezdi lágyan, meleg-nedves vattával mosogatni a szemem és lassan ki tudom nyitni. A kamillatea illata az első gyógynövényemlékem.

Milyen szerepet töltöttek be a gyerekkorodban, és mit jelentenek most neked?

Gyermekkoromból nagyon kevés gyógynövényélményem van. Az előbb említett kamillatea hasfájás esetén is előkerült, szívesen megittam akkor is és most is. Körömvirágkenőcsöt is készített anyukám disznózsírban, de azt ránk, gyerekekre nem kente sosem. A farkasalma levelét minden évben szárítottuk, nagyon ki volt hangsúlyozva, hogy mérgező növény, de a külsőleges sebkezelésre áztattuk, duntszkötéssel sebre raktuk. Manapság sokkal több gyógynövényt ismerek és használok.

Miért fontosak ezek a növények, mit adnak nekünk, embereknek?

A gyógynövények segítenek, ha megfelelő módon alkalmazzuk őket. Teaként, bőrápolószerekként is. Ne csak akkor igyunk gyógyteát, ha már valami bajunk van. Megelőzésként, vagy csak a szervezetünk erősítése, jóltartása okán is igyuk gyógyhatású növényekből, gyümölcsökből készült teákat. Télen melegen, nyáron hidegen, akár limonádé jelleggel is.

Mit gondolsz, mennyire ismerik ma az emberek a gyógynövényeket, és hogyan ismerhetnénk meg jobban őket?

A legtöbb gyógynövény természetes módon támogatja az immunrendszert, soknak van gyulladáscsökkentő hatása vagy javítja az emésztést, mások nyugtató és stresszoldó hatással bírnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gyógynövények használatával kapcsolatban vannak bizonyos kockázatok is: bizonyos növényeket tilos gyerekek részére vagy terhesség, szoptatás ideje alatt alkalmazni.

Mindenképpen ajánlott alaposan tájékozódni a gyógynövények felhasználása előtt és tanácsot kérni szakemberektől.

Manapság egyre többen próbálnak, próbálunk környezettudatosan, egészségtudatosan élni, amihez hozzátartozik az is, hogy egyre több helyi zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- és gyógynövényt használunk. Sokat lehet olvasni, előadásokat hallgatni a gyógynövények és a természetes élelmiszerek jótékony hatásairól.

Azt gondolom, hogy kis közösségekben, szakember támogatással, tapasztalatcserével, akár vezetett gyógynövényismereti sétákkal, workshopon lehet még inkább átadni az ismeretanyagot, támogatni a gyógynövény- és ehető vadnövényhasználatot.


Milyen gyógynövényeket ajánlanál a téli időszakban immunerősítésre, vagy éppen megfázás, nátha esetén?

Immunerősítésre leginkább a csipkebogyót ajánlom, amit legjobb magunknak begyűjteni szárításra, de friss felhasználásra, csipkeital készítéshez is.

Megfázás, nátha esetén sok gyógynövény tud segíteni, jelenlegi kedvencem a "téli tea", ami fenyőtűlevél, csipkebogyó és japánbirs keveréke. Ezt biztosan meg lehet majd kóstolni a szombati foglalkozáson is.

Melyik a kedvenc gyógynövényed és a kedvenc gyógyteád, és miért?

A kedvenc gyógynövényem a feketenyárfa rügye. Ebből készítek kenőcsöt, ami a tapasztalataim és beszámolók alapján az egyik legjobb gyulladáscsökkentő bőrápoló aranyérre, visszérre, fémallergiára, általánosan bőrirritációra, ízületi, reumás panaszokra is.

Kedvenc gyógyteám a "Végvári" névvel illetett, 11 gyógyhatású növényt tartalmazó keverékem. Mindezekről szombaton sok szó fog esni, és ki lehet próbálni.

 

Néhány gyógynövényt akár a következő Gondolatszikrák alkalmon is ki lehet próbálni majd, amit január 27-én tartunk a Művelődési Házban Lakiteleken. Itt többek között a mozgás és az egészséges életmód kapcsolata is szóba kerül majd. További részletek és regisztráció az eseményben érhető el, a részvétel ingyenes!

60 megtekintés
bottom of page