top of page

Hogyan kezdjünk el mozogni télen, és miért fontos ez az egészséges életmód szempontjából?

A januári Gondolatszikrákon az egészséges mozgásról is szó lesz. Cikkünkben az alkalom meghívott szakértői, Bende Anna és Bendéné Tóth Annamária beszélgetnek a témáról.

Borítókép: Részlet a Tőserdő Lelke téli túrájából. Fotó: Kovács Máté

A következő, 2024. január 27-én, 16 órakor szervezett Gondolatszikrák alkalomról további részletek és regisztráció az eseményben érhető el, a részvétel ingyenes!

Anna: Te, mint gyógytornász miért gondolod fontosnak a testmozgást és hogy ezt minden embernek napi szinten kellene gyakorolnia?

Ani: Mozgásra születtünk. Abban a pillanatban, hogy világra jövünk, onnantól kezdve folyamatos mozgás az életünk. A kisgyerekek még megélik a mindennapos mozgás örömét, amelyet felnőtt korban is meg kellene őriznünk.

A mostani téli időszakban pedig azért van szükség a mindennapos tudatos testmozgásra, mert a hideg miatt a napi rendszeres fizikai aktivitás háttérbe szorul, kevesebbet vagyunk a szabad levegőn. Lényeges azonban, hogy olyan mozgásformát találjunk, amelyet belsővé tudunk tenni.

Anna: Ez tényleg nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, amelyet szívesen végzünk. Az emberek többsége december végén elhatároz valamit, amelyet az új évtől tervez majd bevezetni, úgynevezett újévi fogadalmat tesz. Sokan döntenek ilyenkor arról, hogy többet mozognak majd, jobban odafigyelnek az egészségükre. Te mit ajánlasz nekik, mivel, milyen mozgásformákkal érdemes kezdeni?

Ani: Én azt gondolom erről, hogy ne nagy elhatározásokkal kezdjük, mert azokat szinte lehetetlen megvalósítani. Inkább próbáljunk meg a mindennapos létünkhöz jól igazítható mozgásformákat találni. Például, ha valaki busszal jár a munkahelyére vagy iskolába, szálljon le egy buszmegállóval hamarabb és gyalog tegye meg az adott távolságot! Ezt aztán lehet fokozatosan növelni.

Ha esetleg olyan épületben tartózkodunk, ahol van lift és lépcső is, válasszuk az utóbbit!

Próbáljuk meg elhagyni kicsit a kényelmi zónánkat és válasszuk a nagyobb mozgást igénylő közlekedési módot munkába, iskolába, boltba menet.

Ne várjunk magunktól olyat, amelyet nem tudunk beilleszteni a mindennapokba. Csak akkor lehet hosszú időszakon keresztül fenntartani az elhatározásokat, ha sikerül az apró lépéseket is megtenni ennek irányába, amely nekünk pont megfelelő. Ritkább, rövidebb ideig tartó mozgással kezdjünk és ha ez sikerélményt ad, akkor kellő motivációnk lesz ezt magasabb szintre emelni.

Anna: Hogyan tudjuk ezt hosszútávon fenntartani? Mi a titka annak, hogy kitartóak maradjunk? Talán a fokozatosság akkor a kulcs?

Ani: Igen, részben a fokozatosság, illetve az is nagyon fontos, hogy legyen egy célkitűzésünk és ezeket szerintem célszerű is leírni. Egészségesebbek szeretnénk lenni, vagy esetleg formálódni? Célunk, hogy jobban beleférjünk a ruhánkba, vagy egy alapbetegségen szeretnénk javítani, erősíteni a szív- és érrendszerünket? Ha ezeket leírjuk és jól látható helyre tesszük, akkor segít felidézni azt a kiindulási pontot, hogy mit is szeretnénk elérni. Ebben tud segíteni, ha vannak kis emlékeztetőink erre.

Anna: Abszolút! Illetve, ha vannak társaink, akik csatlakoznának, és velünk együtt dolgoznának a célon, az is nagyon motiváló tud lenni…

Ani: Ez egy nagyon jó meglátás! Egy csoport, a társak nagyon tudják ösztönözni egymást a mozgásra. Egy barátnő, rokon vagy egy tornacsoport nagyon tud segíteni ebben. Az otthoni mozgás pont ezért nem való mindenkinek, hiszen számtalan feladatot az edzés elé tudunk sorolni, viszont egy csoportos torna keretein belül sokkal motiváltabbak tudunk lenni és végigcsináljuk, hiszen a társaink is így tesznek.

Anna: Pontosan! Szerintem nagyon hasznos dolgokat mondtál és kívánom, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, amit örömmel tud végezni és ezzel tesz a testi és egyben lelki egészségéért is!

Akár a következő Gondolatszikrák alkalmon is megteheted ezt az első lépést, amit január 27-én tartunk a Művelődési Házban Lakiteleken. Itt többek között a mozgás és az egészséges életmód kapcsolata is szóba kerül majd. További részletek és regisztráció az eseményben érhető el, a részvétel ingyenes!

49 megtekintés
bottom of page