top of page

Elindult a Szikramag: közösen írjuk Lakitelek inspiráló történeteit

Miért éreztük úgy, hogy szükség van egy helyi történeteket feldolgozó magazinra? Miről fognak szólni a cikkek? Ezekre a kérdésekre válaszolunk első, bemutatkozó írásunkban.„Magyarországon könnyen elfelejtik, hogy a hírek lokálisak” – mondta nemrég egy tapasztalt újságíró ismerősöm, akitől magam is sokat tanultam az elmúlt évek során. Ehhez csak annyit tennék hozzá: a lokális hírek mögött általában lokális történetek vannak.


Ezekről a történetekről fog szólni a Szikramag. Nem híreket szeretnénk írni, hanem történeteket, legyen szó inspiráló életutakról, személyes vagy közösségi sikerekről, helyi értékekről, történelemről, eseményekről, helyi történésekről vagy a sportéletről.


Hét témakörrel indul el a magazin


Lapunk online magazinként indul el, napi hírek nem jelennek meg az oldalon. A cikkekben nem a mi történt, hanem a miért és a hogyan lesz a fontos. A hangsúly tehát a történeteken és a mélyebb, olvasmányosabb anyagokon lesz. Azt szeretnénk, hogy az olvasóink is betekinthessenek egy-egy izgalmas történés kulisszái mögé. Fontos számunkra az is, hogy a lehető legszélesebb perspektívából vizsgáljuk meg az adott kérdéskört, hogy az objektivitáshoz minél közelebb kerülve segítsük a megértést és a történet átélését.


A portré rovatban Lakiteleken élő, vagy a településhez közel álló személyek életútjáról írunk, akik valamilyen sikert értek el, köztiszteletben állnak, vagy bármilyen érdekes és izgalmas történettel rendelkeznek. A közösség rovatban helyi civil szervezetekről és sikeres vállalkozásokról szeretnénk írni, itt már az egyén helyett a csoporton lesz a fókusz. Külön rovatot szentelünk az eseményeknek is, ahová például a szervezőkkel készített előzetes interjúk, vagy utólagos beszámolók kerülnek.


Életkép a Tőserdő közelében. Fotó: Kovács Máté


Lakitelek szerencsére nagyon jó természeti adottságokkal rendelkezik, elég csak a Tőserdőre gondolni. Ezen értékeket azonban veszélyezteti a klímaváltozás, így a természet rovatban szó lesz erről is, lokális fókusszal: helyi természeti értékekről és azok megóvásáról fogunk írni. Az értékmegőrzés másik pillére a történelem rovat lesz, hogy a település múltjából merítsünk ihletet a jelenre és a jövőre nézve is. Az életmód cikkek hangvétele már általánosabb lesz, de igyekszünk minden témához helyi adottságokat is társítani.


Végezetül lesz sportrovat is. Interjúkkal, elemzésekkel, beszámolókkal követjük majd többek között a Lakiteleki Torna Egylet történetét, de más sportegyesületek, sportágak felé is szeretnénk nyitni a jövőben.


Közösséget szeretnénk építeni


Többen többet tudunk, ezért azt szeretnénk elérni, hogy közösen írjuk Lakitelek történeteit. Az általunk feldolgozott témák mellett szeretettel várjuk az ötleteket, információkat, vagy akár a vendégírásokat is. Ezeket mi a szerkesztési elveink szerint feldolgozzuk és a szerzőkkel egyetértésben közzétesszük az oldalon. A szerkesztési elvekről később jelentkezünk majd egy részletesebb leírással is, melyben arról is lesz szó, hogy nem garantáljuk minden esetben a cikk megjelenését. Nem teszünk közzé például a profilunkba nem illő, esetleg sértő, gyűlöletkeltő tartalmakat, de minden esetben egyeztetünk a szerzővel is, hogy lehetőleg közös megoldást találjunk.


Az írás mellett eseményeket is szervezünk Gondolatszikrák néven, az első ilyen eseményt már meg is tartottuk, igaz, egyelőre még alacsonyabb létszámmal és nem a tervek szerint. A mindenszentek és a halloween ünnepkörökkel kapcsolatban tartottunk vetélkedőt és vitajátékot, de később szó lesz a helyi értékeken és életutakon túl a közösségi médiáról, mentális jóllétről, környezetvédelemről, vagy éppen történelmi kérdésekről is. Ezekben is törekszünk arra, hogy már a tervezésnél bevonjuk az érdeklődőket, hogy mindenki a sajátjának érezhesse ezeket a közös alkalmakat.


Az első Gondolatszikrák esemény borítóképe. A következő alkalmakról már oldalainkon is hírt adunk majd..


Az események mellett az online magazin lesz a fő felületünk, eleinte írott tartalmakkal indulunk el. Később szeretnénk ezt bővíteni audiovizuális tartalmakkal, például podcastekkel vagy videós anyagokkal, így az e területek iránt érdeklődők megkeresését is szeretettel várjuk.


A célunk tehát az, hogy közösen írjuk a magazin történeteit, a történeteken keresztül pedig jobban megismerjük és megértsük egymást és a minket körülvevő világot. Szerencsére oly sok érték van Lakiteleken, hogy a témákból biztosan nem fogunk kifogyni. A közös értékeken és közös történeteken keresztül pedig egy erősebb, összetartóbb és támogatóbb közösséget hozhatunk létre, melyre a mai rohanó világ újabb és újabb válságában egyre nagyobb szükségünk lesz.


Mert közösen írjuk Lakitelek történeteit, közösen alkotjuk a jövőt.

223 megtekintés

Commentaires


bottom of page